Meer bezoekers op je website - trap naar boven

11 praktische tips voor meer bezoekers op je website

Meer bezoekers op je website, dat willen we allemaal wel. Maar hoe pak je dat precies aan? In dit artikel geef ik je 11 praktische tips die je vandaag nog kunt toepassen om ‘gratis’ meer traffic naar je website te krijgen.

Liever luisteren?

1. De basis: zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO vormt de basis voor een vindbare website (en dus: meer bezoekers). Als dit nog helemaal nieuw voor je is dan raad ik je aan om mijn gratis masterclass “In 5 stappen SEO-proof teksten schrijven” even te bekijken. Hierin leg ik aan de hand van praktische tips uit hoe je teksten kunt schrijven die je vindbaarder maken. Na deze masterclass heb je een stevige basis te pakken voor geoptimaliseerde content. Maar SEO bestaat uit nog veel meer dan alleen content. Techniek en Autoriteit zijn ook belangrijk. In totaal telt SEO dus 3 pijlers.

Content heeft alles te maken met alle teksten die op je site staan. Onder techniek verstaan we de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je website. En autoriteit heeft betrekking op de betrouwbaarheid van je website. In mijn SEO cursus bespreek ik alledrie de pijlers uitgebreid aan de hand van praktische tips zodat jij een ijzersterke SEO-proof website neerzet.

2. Creëer nieuwe content

Contentmarketing is een krachtige strategie om meer bezoekers aan te trekken en om je bezoekers betrokken te houden bij je website. Door waardevolle, relevante en boeiende content te creëren, kun je niet alleen je expertise tonen, maar ook een publiek opbouwen en je merkbekendheid vergroten. Bloggen is één van de beste manieren om snel in bezoekersaantallen te groeien. Wanneer je dit SEO-proof en consistent doet ga je hoe dan ook een stijgende lijn zien in het verkeer naar je website. Vergeet niet om call-to-actions toe te voegen waarmee je je lezer aanmoedigt om verdere actie te ondernemen; zoals het aanvragen van een e-book of het delen van je content. 

3. Optimaliseer je bestaande content

Nieuwe content is enorm waardevol voor je vindbaarheid. Maar waarom zou je je enkel op nieuwe teksten focussen als je ook je bestaande content kunt optimaliseren? Loop je bestaande content eens na en let eens op het volgende:

4. Hergebruik je content

Hergebruik je content zodat het je nog meer oplevert; bereik én verkeer. Maak van een blog een podcast, knip je blog op in waardevolle posts voor Pinterest, maak een informatieve carrousselpost voor Instagram of verwerk linkjes naar je blogartikelen in je nieuwsbrief. De mogelijkheden zijn eindeloos.

5. Kwaliteit boven kwantiteit

Ga bij het creëren van content altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is in de ogen van Google én voor jouw bezoeker namelijk veel waardevoller als jij een volledig, goed onderbouwd artikel schrijft in plaats van regelmatig een kort stukje. Daarnaast worden langere artikelen vaker gedeeld. Ook vergroot je met lange, interessante artikelen jouw expertstatus wat weer bevorderlijk is voor je betrouwbaarheid én het vergroot de kans op samenwerkingen of gastblogs. Schrijf dus liever één keer per maand een ijzersterk artikel, dan wekelijks een korte blog.

6. Ga voor longtail zoekwoorden

Na het kijken van mijn gratis SEO masterclass weet je wat zoekwoorden zijn en hoe je geschikte zoekwoorden voor jouw website kunt vinden. Het liefst wil je zoekwoorden gebruiken met een zo hoog mogelijk zoekvolume en zo laag mogelijke concurrentie. Maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Probeer in dat geval eens te zoeken naar ‘longtail zoekwoorden’. Dit zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Deze woorden hebben doorgaans weliswaar wat minder zoekvolume, maar ook lagere concurrentie. Daarnaast is de zoekintentie vaak specifieker en daarmee is de kans dus groter dat een sitebezoeker een klant van jou wordt. Let er op dat je voor iedere pagina één zoekwoord kiest. Als je meerdere pagina’s op hetzelfde zoekwoord laat focussen, gaan je pagina’s met elkaar concurreren. Dat is nadelig voor je vindbaarheid.

Meer bezoekers op je website desk

7. Zorg ervoor dat je lokaal vindbaar bent

Lokale SEO is het optimaliseren van je website zodat je in de lokale zoekresultaten gevonden wordt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zoekt op “SEO-specialist Amsterdam” of “Bakker Groningen”. Vaak wordt er gedacht dat je niets met lokale SEO hoeft te doen als je een online-business hebt. Maar dat is niet waar. Lokale zoekwoorden kunnen je een hoop kansen bieden. Er wordt weliswaar minder op gezocht dan op landelijke zoektermen, maar de zoekintentie is wel specifieker én er is minder concurrentie, net zoals bij de long tail zoekwoorden. Je kunt lokale SEO onder andere toepassen door een Google Mijn Bedrijf pagina aan te maken, door reviews te verzamelen en door lokale zoekwoorden te gebruiken in de content op je website.

8. Schrijf aantrekkelijke titels en beschrijvingen

Een SEO titel en een SEO beschrijving zijn de stukjes tekst die je in Google te zien krijgt wanneer er een zoekopdracht wordt ingevoerd. Zorg ervoor dat je altijd een SEO titel en een SEO beschrijving invult voor je pagina’s en maak deze zo aantrekkelijk mogelijk. Zowel de titel als de beschrijving moeten uitnodigen om erop te klikken. Speel dus goed in op de zoekintentie en bekijk ter inspiratie eens de eerste pagina in Google op het zoekwoord van jouw keuze.

9. Bouw een email lijst op

E-mailmarketing is een hele effectieve manier om bestaande en potentiële bezoekers naar je website te trekken. Zorg er dus voor dat je een e-maillijst opbouwt door je sitebezoekers aan te moedigen om zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Stuur vervolgens regelmatig waardevolle mailings en voeg call-to-actions toe die de lezers aanmoedigen om door te klikken naar je website. Probeer hierbij de 80/20 regel aan te houden; deel 80% waarde en doe voor 20% sales.

10. Schrijf gastblogs en ga samenwerkingen aan

Het schrijven van gastblogs op andere websites binnen jouw branche kan een effectieve manier zijn om meer bezoekers naar je website te leiden. Ga eens op zoek naar toonaangevende blogs en websites die relevant zijn voor jouw niche en bied aan om waardevolle inhoud te leveren als gastblogger. Dit is een mooie kans om je zichtbaarheid te vergroten. Zorg er altijd voor dat er een link naar jouw website wordt opgenomen in de gastblog. Samenwerkingen kunnen je bereik ook vergroten. Lever bijvoorbeeld eens een bijdrage aan een webinar of podcast van een andere ondernemer of maak co-branded content. Door je bereik te vergroten kun je nieuwe doelgroepen aanspreken en zo meer verkeer naar je website genereren.

11. Ga voor een duurzame strategie

Als ondernemer heb je nu eenmaal veel te doen. Je wilt je website onderhouden, maar waarschijnlijk ook nog actief zijn op Instagram, een podcast opnemen, een nieuwsbrief uitsturen, sales doen en dan heb ik het nog niets gehad over het dagelijkse werk voor je klanten. Waar haal je dan de tijd vandaan om bijvoorbeeld te bloggen? Mijn advies voor jou is: wees eens kritisch op je tijd. Ga je voor korte termijn succes? Zoals Instagram waar een post 21 uur zichtbaar is. Of ga je voor een duurzame strategie, zoals het creëren van waardevolle blogs die jou zelfs twee jaar later nog wat kunnen opleveren? De keuze is aan jou. En het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Maar tijd investeren in content schrijven kan je in ieder geval meer opleveren dan misschien denkt. Experimenteer met verschillende technieken en analyseer de resultaten om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Hi, ik ben Gerdine!

Freelance copywriter en SEO-specialist voor vrouwelijke ondernemers. Laat mij jouw SEO-proof teksten schrijven of maak je website zelf beter vindbaar met mijn online SEO-cursus!

Gratis

SEO E-book

Meer klanten via je website? Download mijn gratis e-book vol bewezen tips.

Wil jij moeiteloos gevonden worden door jouw ideale klant?

Pas mijn simpele, bewezen SEO-methode toe of laat mij je teksten schrijven

Duik verder in SEO

Gratis SEO tips waar je direct mee aan de slag kunt